Historie van Brit.

BRIT. heeft door de jaren heen beeldbepalende transformaties ondergaan. We beginnen bij de oorsprong, toen het iconische Grand Hôtel des Bains werd geïntroduceerd.

Grand Hôtel des Bains

De eerste gedaante van BRIT. werd gebouwd in 1885 en werd ontworpen door architect J.J. Notenboom. Initiatiefnemer tot de bouw van het Grand Hôtel des Bains was de toenmalige burgemeester van Vlissingen; Arie Smit. Met de visie om Vlissingen te profileren als een internationaal bekende badplaats kreeg het hotel haar monumentale naam.

Het authentieke Grand Hôtel des Bains herbergde toen 56 gastverblijven, 4 chique salons, een concertzaal, een eetzaal, een etablissement, een grote ‘hall’, een keuken, en een overdekte galerij. Buiten werd een groot terras aangelegd, waar later ook de muziektent kwam te staan.

Grand Hotel Britannia

Begin jaren twintig werd het hotel geëxploiteerd door de Stoomvaart Maatschappij Zeeland. Er vond een grootscheepse verbouwing en uitbreiding van het hotel plaats. De naam onderging ook een transformatie en veranderde in ‘Grand Hotel Britannia’.

Er werden faciliteiten toegevoegd zoals een extra verdieping, een galerij aan de voorzijde, een lift, meer sanitaire voorzieningen, een donkere kamer waar hotelgasten hun filmpjes konden ontwikkelen, vernieuwde eetzalen en de concertzaal met haar beroemde verende dansvloer. Hier kwam naam en faam naartoe voor op en top chique dansfeesten. De capaciteit van het hotel werd met de uitbreiding opgeschroefd tot 220 bedden.

N.V. Britannia

De Stoomvaart Maatschappij Zeeland besloot in 1938 het hotel af te stoten en zocht naar een koper voor het hotel. Die werd niet op korte termijn gevonden, maar de gemeente Vlissingen voorkwam dat het hotel definitief zou sluiten. De N.V. Britannia werd opgericht en vond een uitbater. Dit was de heer J.P. Tolhuizen; voormalig directeur van hotel “de Hooge Vuursche”. Op 8 mei 1940 vond de feestelijke heropening van Grand Hotel Britannia plaats.

Nieuw luxueus hotel

Na de verwoesting van het Hotel in de Tweede Wereldoorlog werden er begin jaren vijftig weer concrete plannen gemaakt om een nieuw luxueus hotel te bouwen op de plek van het oude Grand Hotel Britannia.

De Koninklijke Maatschappij de Schelde, de grootste werkgever in de stad, had een stijlvolle gelegenheid nodig waar internationale gasten konden worden ontvangen. N.V. Britannia gaf in 1954 opdracht aan architect Boks uit Rotterdam om een ontwerp te maken voor een nieuw Hotel Britannia.

Britannia als kunstobject

Spoedig werd begonnen met de bouw van een nieuw café-restaurant met feest- en congreszalen en een dienstwoning. Typerend aan de werkwijze van Boks was dat hij kunstenaars inschakelde bij het realiseren van zijn ontwerpen. Zo benaderde hij voor Hotel Britannia beeldhouwer en schilder Louis van Roode die de karakteristieke mozaïeken voor het hotel ontwierp.

De hoogbouw met daarin de hotelkamers is ontwerpen door Bram Middelkoop. Het hotelgedeelte bestond uit 35 tweepersoonskamers. Alle kamers hadden uitzicht op zee, waren voorzien van een radio en een telefoon en bereikbaar via twee liften. Een deel van de kamers was tevens voorzien van een eigen loggia.

BRIT.

In 1992 sloot de toenmalige eigenaar van Britannia de deuren van het hotel met de bedoeling het hotel af te breken en er nieuwbouw voor in de plaats te bouwen. Inmiddels zijn we ruim 20 jaar verder en liggen er concrete plannen voor de ontwikkeling van een nieuw Grand Hotel; BRIT.

BRIT. heeft een hele geschiedenis achter de rug, maar door de naam een afgeleide te maken van Grand Hotel Britannia houden we dit in ere. De belofte van luxe, exclusiviteit en authenticiteit wat het toentertijd bood zal ook in dit nieuwe iconische pand te voelen zijn. Binnenkort kunnen we u welkom heten in BRIT.